Καλλιτεχνήματα

Εκδόσεις

Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια

Μουσικές & Kαλλιτεχνικές Δραστηριότητες

 

  • Μαρία Μιχαλοπούλου - Διεύθυνση - Καλ/χνική διεύθυνση:

Maria-Mihalopoulou

Η Μαρία Μιχαλοπούλου είναι διευθύντρια της μουσικής εκδοτικής εταιρείας «Καλλιτεχνήματα», καθηγήτρια πιάνου, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων.

Σπούδασε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με ειδικότητα στη μουσική παιδαγωγική. Είναι πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης καθώς και διπλωματούχος πιάνου με βαθμό άριστα έχοντας ως καθηγητές τους: EleonoraOsvepian, GeorgeGanev, AlineArtignan, Halleker, BorislavaTaneva, AlainLeferre, Λιάνα Χαράτση. Καθηγητές θεωρητικών και χορωδίας είχε τους: JohnRutter, EricWhitacre, ElenaKassarova, PenkaMynceva, Δημήτριο Κανάρη, Κωνσταντίνο Πατσαντζόπουλο. Έκανε μετεκπαίδευση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και ιστορίας της φιλοσοφίας και φιλοσοφίας της επιστήμης.

Εργάστηκε ως μουσικός στο δημοτικό σχολείο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς (2000 – 2007) και ως υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων στο ίδιο σχολείο. Συμμετείχε σε παιδικές και σε σειρά παραδοσιακών εκπομπών της ΕΡΤ 1 και του 3ου προγράμματος ως συνεργάτιδα της Δόμνας Σαμίου. Έχει συνεργαστεί με αρκετά ωδεία, παιδικούς σταθμούς και συλλόγους δημοτικών σχολείων ως υπεύθυνη τμήματος πιάνου. Απ’ το Σεπτέμβριο του 2012 έχει τη μόνιμη στήλη «Μουσικόπροτάσεις» στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο». Είναι συνεργάτης του LondonCollegeofMusicExaminations» καθώς και των εκδόσεων «Cambia». Απ’ το 2013 είναι συνεργάτης του Ι.Ε.Κ. Όμηρος και του Ι.Ε.Κ. Ξυνή. Απ’ το Νοέμβριο του 2012 έχει τη διεύθυνση – καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικής – εκδοτικής εταιρείας «Καλλιτεχνήματα» καθώς και τη διδασκαλία – διεύθυνση των χορωδιακών συνόλων «Καλλιτεχνήματα».

Είναι μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση) και ειδικότερα μέλος της ομάδας εργασίας της παιδαγωγικής του πιάνου. Είναι μέλος της Ι.S.M.E. (Διεθνής Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση) καθώς συμμετέχει και στην Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. (Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Απ’ τον Ιανουάριο του 2013 είναι επίσημο μέλος του ΠΑ.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ., Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ., της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος καθώς και του Συλλόγου Φίλων της Εθνικής Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Απ’ το Φεβρουάριο του 2013 είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προσχολικής Αγωγής. Απ’ τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Χορωδιών Interkultur.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σε σεμινάρια με θέμα την παιδαγωγική της μουσικής (1ο Πανελλήνιο συνέδριο μουσικής αγωγής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 2ο Πανελλήνιο συνέδριο μουσικής αγωγής, 1ο Διεθνές συμπόσιο χορωδιακής μουσικής, 15ο Διεθνές συνέδριο χορωδιών, 6ο Διεθνές συνέδριο της Ελληνικής ΄Ενωσης για τη μουσική εκπαίδευση). Συμμετείχε στη διημερίδα – συνέδριο «Μουσική και μουσικοί» το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στο ANARTARTSTRY. Συμμετείχε στην ημερίδα (Απρίλιος 2014) «Σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις στην εφαρμογή της παιδαγωγικής πράξης», στην παιδαγωγική ημερίδα (Μάρτιος 2015) «Η μουσική εκπαίδευση του 21ο αιώνα». Παρέδωσε σεμινάριο (Ιούνιος 2015) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προσχολικής Αγωγής με τίτλο «Ρυθμοζαβολιές και μελομύθια». Απ’ το 2012 είναι εισηγήτρια στους δύο ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων «Παιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας της μουσικής – θεωρία και πράξη – Μουσικοκινητική αγωγή» και «Παιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας του πιάνου» που διοργανώνονται απ’ τη μουσική – εκδοτική εταιρεία «Καλλιτεχνήματα». Το 2017 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο συνέδριο «Η εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: από τη θεωρία στην πράξη – Αναζητώντας ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό σχολείο» στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanned’arc. Έλαβε μέρος στην εκδήλωση εορτασμού για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Βραβεύτηκε (Α’ βραβείο) σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της ΧΟΝ τα έτη 2000 – 2001 και 2002 ως μαέστρος. Το 2002 βραβεύτηκε απ’ τον όμιλο UNESCO για την προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση. Στον 24ο (2014), 25ο(2015) και 26ο (2016) Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών κατέκτησε το 1ο βραβείο με το προπαιδικό και παιδικό χορωδιακό σύνολο «Καλλιτεχνήματα». Στον 8ο (2015) Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών, που διοργανώθηκε απ’ την Interkultur, κατέκτησε το χάλκινο βραβείο με το παιδικό χορωδιακό τμήμα. Το 2016 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, με το τμήμα ενηλίκων της χορωδίας «Καλλιτεχνήματα», στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ «D.GKIRIAC» στο Pitesti της Ρουμανίας. Το 2017 οργάνωσε και διηύθυνε τα παιδικά χορωδιακά σύνολα «Καλλιτεχνήματα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την παράσταση «Παιδιών ερμηνείες Ελλήνων συνθέσεις» υπό την αιγίδα της «Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών» και επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Επίσης, έλαβε μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών «GrandPrixofNations – EuropeanChoirGames – OpenCompetition» που οργάνωσε η Interkultur στη Ρίγα της Λετονίας και έλαβε το χάλκινο μετάλλιο με τη γυναικεία χορωδία «Καλλιτεχνήματα». Επίσης συμμετείχε στο 8οΔιεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και παρουσίασε με τη Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα «Ν. Πατρικίδου» το χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Χριστός Ετέχθη» σε επεξεργασία και ενορχήστρωση του κ. Δημήτρη Μηνακάκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.). Το 2018 έλαβε μέρος στη φιλανθρωπική συναυλία που διοργάνωσε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος για τα παιδιά του ΑΧΕΠΑ στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και  συμμετείχε στη συναυλία «Νύχτα Μαγικιά» αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Μάιο του 2018 συνέπραξε με τη Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα «Ν. Πατρικίδου» στη συναυλία της κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα «Ταξίδι από ανατολή σε δύση» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2018 μαζί με την παιδική χορωδία «Καλλιτεχνήματα» και τη γυναικεία χορωδία «Καλλιτεχνήματα» παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  τη συναυλία «Ο Γοητευτικός Κόσμος Της Χορωδιακής Μουσικής» αποσπώντας ιδιαιτέρως θετικές κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2018 έλαβε μέρος στο Choral Festival and Competition Claudio Monteverdi στη Βενετία της Ιταλίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έλαβε το χάλκινο μετάλλιο με τη παιδική  και τη γυναικεία χορωδία «Καλλιτεχνήματα». Τον Φεβρουάριο του 2019 συμμετείχε στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό ART & ART όπου έλαβε το Α΄ Βραβείο – Χρυσό μετάλλιο χορωδιών «Δημήτρης Μητρόπουλος» με τη παιδική χορωδία «Καλλιτεχνήματα» και το Β΄ Βραβείο – Αργυρό μετάλλιο χορωδιών «Δημήτρης Μητρόπουλος» με τη γυναικεία χορωδία «Καλλιτεχνήματα».

Συγγραφικό έργο: «Παιδικά Οργανοποιήματα» (εκδόσεις Cambia), «Τραγούδια Τραγουδάκια Παιχνίδια Παιχνιδάκια» (εκδόσεις Cambia), «Η τέχνη του παιδαγωγού πιανίστα» και β’ έκδοση αναθεωρημένη (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα), «Φτιάχνω μουσική στο πι και φι» (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα), «Παιδαγωγική Προσέγγιση της Διδασκαλίας της Μουσικής – Μουσικοκινητική Αγωγή – Θεωρία και Πράξη» (εκδόσεις Καλλιτεχνήματα).

Copyright © 2021 Καλλιτεχνήματα. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. | Designed by CLC LTD.